Köy okulunun geri dönüşüm projesine uluslararası ödül

Köy okulunun geri dönüşüm projesine uluslararası ödül

Ordu'da bir köy okulunda eğitim gören öğrencilerin ‘Çöpü Vaktinde Besine Dönüştür’ adlı projesi, ABD'de düzenlenen turnuvada ödüle layık görüldü.

Altınordu ilçesinde 5 köyden öğrencisi bulunan Kökenli Ortaokulu, besin atıklarınınhayvan yemine dönüştürülmesi projesiyle ABD'nin Missouri eyaletinde gerçekleştirilen ve 40 ülkenin katılımıyla yapılan Dünya Festival Turnuvası'nda jüri özel ödülü aldı.     
Okul müdürü Tuncay Kaya, taşıma sistemiyle 5 köye hitap eden bir okul olarak dünya çapında bir organizasyona katıldıklarını söyledi.     
Yararlı bir proje oluşturma isteğiyle yola çıktıklarını anlatan Kaya, "İlk önce araştırmalarımızı yaptık. Daha sonra 8 kişilik bir öğrenci ekibi oluşturduk. Projede bulunduğumuz yörenin ihtiyaçları doğrultusunda besin atıklarının geri dönüşümünün güzel olacağını düşündük. Böylelikle projemiz hem İzmir'de hem İstanbul'da hem deAmerika'daki turnuvada çok kabul gördü" dedi.     
"Türkiye'yi temsil etmek farklı bir duygu"     
Kaya, ABD'deki organizasyonun öğrencilerin ufku açısından önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"İnanılmaz bir organizasyondu. Dünyadan 40 ülkeden 105 takım vardı. O ortamda bulunmak hem çocuklarımız hem de bizler açısından çok farklı bir duyguydu. Özellikle Türkiye'yi temsil etmek farklı bir duygu. En güzel şekilde de temsil ettiğimizi düşünüyorum. Ödül töreninde inanılmaz heyecanlıydık. Çünkü Türkiye adına yarışıyorduk ve hedefimiz bir dereceydi. Projemiz çok beğenildi ve jüri özel ödülü ile ödüllendirildi. Bir Türk olarak bunun mutluluğunu yaşamak bizim için ayrıcalıktı."     
Proje koordinatörü Öner Eyüpoğlu ise öğrencileri ve okul adına çok büyük bir başarı sağladıklarını dile getirdi.     
Hayvanlara yönelik bir geri dönüşümün olması nedeniyle projelerinin dikkati çektiğini aktaran Eyüpoğlu, "Projemizin içeriği anlamlıydı. Oradaki jüri üyeleri de bunu söyledi. Bütün dünya çocukları çevre ve temizlikle ilgili geri dönüşüm üzerine bir proje hazırlamıştı ama projemizin bir ayrıcalığı vardı. Bu ayrıcalık da projenin kazandığı ödül açıklanırken şu şekilde vurgulandı; projede geri dönüşüm sağlanırken hayvanların da beslenmesi düşünülmüş" diye konuştu.
"Hayvanlara karşı tutumum daha farklı olmaya başladı"     
7’nci sınıf öğrencisi Nisa Nur Özdemir de insanlara ve çevreye yönelik yararlı bir proje oluşturduklarını anlatarak başarı konusunda kendilerine inandıklarını söyledi.     
Projenin kendisine kattığı çok önemli hususlar olduğunu belirten Özdemir şöyle konuştu:
"Projeyle birlikte hayvanlara karşı tutumum daha farklı olmaya başladı. Meslek konusunda da veterinerliği düşünebilir hale geldim. Artık insanlık için daha fazla bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Ayrıca vatandaşlarımız proje sayesinde ailelerine ekonomik açıdan katkı sağlayabilir çünkü yem maliyetlerini düşürdükleri an paralarını istedikleri başka yere ya da çocuklarının eğitimine harcayabilirler. Hayat kalitelerini daha fazla artırabileceklerini düşünüyorum."
Öğrencilerden Muhammet Karahan da geri dönüşüm odaklı bir proje olduğu için israf konusunda önemli noktalar öğrendiğine işaret etti.     
Öğrencilerden Begüm Öztürk ise hayvanların beslenmesine katkıda bulundukları için mutlu olduğunu anlattı.
‘Çöpü Vaktinde Besine Dönüştür Projesi’     
Eyüpoğlu'nun koordinesinde 8 öğrenci, hayvanların besin atıkları yoluyla beslenmesi ve geri dönüşümün sağlanması amacıyla proje geliştirdi.     
Öğrenciler tarafından hayvancılıkla uğraşan köylüler için oluşturulan ahşap sandık, evlerde tüketilmeyen besin atıklarının konulduğu, hayvanlar için ücretsiz yem toplama alanı haline getirildi.     
Projeyle hayvanların besin atıklarıyla beslenmesi, dönüşümün sağlanması, israfın önlenmesi, komşuluk ve yardımlaşma duygularının geliştirilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesi amaçlanıyor.     

Yorum Gönder

0 Yorumlar