ABD'deki Stanford Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Utkan Demirci'nin bulduğu "mikroçip" yöntemi, yetersiz sperm sayısı nedeniyle bebek sahibi olamayan çiftlere umut oldu.
BÜKREŞ/İSTANBUL
ABD'deki Stanford Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Utkan Demirci, sperm sayısındaki yetersizlik nedeniyle bebek sahibi olamayan çiftlere yönelik tüp bebek tedavisinde kullanılmak üzere "mikroçip" yöntemi geliştirdi.
Prof. Dr. Demirci ile Acıbadem Tüp Bebek Merkezleri Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, Bükreş'te, "Mikro Akışkan Sperm Ayıklama Mikro Çip Kullanımı"nın, farklı infertilite (kısırlık) gruplarındaki sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Demirci, toplantıda, mikroçipi sperm ayıklama üzerine geliştirdiklerini söyledi. Mikro akışkan teknolojisinin özellikle tüp bebekte sperm ayıklamada kullanma düşüncesiyle yola çıktığını dile getiren Demirci, erkek kısırlığının infertilitede yüzde 30-50 arasında payının olduğunu bildirdi.
"Yüzde 67,4 iyi bir başarı''
Kliniklerinde şu ana kadar yaklaşık 200'e yakın tüp bebek vakasına mikroçip yöntemini uyguladıklarını anlatan Tıraş, şöyle devam etti: "Size 92 çifte ait verileri vermek istiyorum. Burada 92 çiftte yüzde 67,4 gebelik başarısı elde ettik. Kliniğimizde ve iyi tüp bebek merkezlerinde gebelik oranları genellikle yüzde 50 ile 55 civarındadır. Yüzde 67,4 iyi bir başarı. Bunu gruplara böldüğümüzde özellikle kadın yaşı 35'i geçtiği zaman biz buna 'ileri yaş' diyoruz. Burada 35 ile 42 yaş arasındaki kadınlarda yüzde 43,5 oldukça yüksek bir gebelik oranıdır. 35 ile 53 yaş arasındaki erkeklerde yüzde 66,6 gebelik oranı elde ettik. Spermlerde morfoloji problemi dediğimiz özellikle sperm şekil bozukluğu varsa bu da yumurtanın döllenmesini, gebelik oluşmasını engelliyor. Sperm morfoloji probleminde de mikro akışkan çipin kullanılmasıyla ciddi bir başarı elde ettik. Yüzde 76,2 gibi en yüksek başarıyı da morfoloji problemlerinde elde ettik."
0 Yorumlar